Sok z jagody Acai i opinie lekarzy

O tym się mówi, czyli…

W Centrum Szkoleniowym Falenty odbyła się Konferencja Naukowa, dzięki której mogliśmy zgłębić tajniki wiedzy na temat prozdrowotnego i odżywczego wpływu jagód acai na nasze zdrowie.

dzika jagoda acai

 

Wykłady wygłosili uznani specjaliści i autorytety ze świata nauki i medycyny:

Prof. dr hab. inż. Ewa Cieślik – profesor zwyczajny, doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka. Kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Autorka bądź współautorka 383 publikacji, odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi, Medalem Komisji Edukacji Narodowej oraz Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Dr n. med. Danuta Broniarczyk-Pawłowska – specjalista położnictwa i ginekologii, akupunktury, refleksologii, medycyny chińskiej, żywienia człowieka i promocji zdrowia.

 

Profesor dr hab. inż. Ewa Cieślik podkreśliła wielki potencjał odżywczy i prozdrowotny ukryty w jagodzie Acai, który zawdzięcza niezwykle bogatej i niepowtarzalnej wartości odżywczej oraz bardzo wysokiemu potencjałowi antyoksydacyjnemu, który jest aż 33-krotnie wyższy niż czerwonych winogron i 100-krotnie wyższy niż zielonej herbaty. Profesor przytoczyła swoje najnowsze wyniki opublikowanych badań naukowych dotyczących zarówno zawartości wybranych składników odżywczych, jak i zawartości składników o działaniu antyoksydacyjnym: antocyjanów i polifenoli zawartych w jagodach Acai.
Pani Profesor podkreśliła, że do tej pory nie znaleziono na świecie surowca (owocu), który pod względem wartości odżywczej mógłby konkurować z jagodą Acai.
jagody acaiChoć jak na jagodę owoc Acai jest nietypowy - ma jedną pestkę i rośnie na drzewie palmowym - jest nie tylko bogatym źródłem antyoksydantów, ale zawiera również zrównoważony kompleks nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, fitosteroli, błonnika, witamin i wielu składników mineralnych.
W porównaniu do innych owoców owoc Acai ma niską zawartość wody, która w świeżych owocach wynosi zaledwie 60%, a zatem wszystko to co cenne w większej ilości znajduje się w suchej masie - zawartość popiołu w owocu Acai wynosi ok. 4 g/100 g, co  koreluje ze składnikami mineralnymi (wapń, żelazo, potas, magnez, miedź, chrom, cynk, mangan, selen, molibden, jod, bor), przy czym najwięcej występuje wapnia i żelaza. Profesor podkreśliła, że wśród kwasów tłuszczowych w owocu Acai w przewadze występują kwasy jednonienasycone stanowiące 60,2% wszystkich kwasów tłuszczowych. Dodała również, że poziom kwasów tłuszczowych w jagodzie Acai jest zbliżony do ich ilości w oleju z oliwek, przy czym uwagę zwraca wysoka (56,2%) zawartość kwasu oleinowego.  Z kolei kwasy wielonienasycone stanowią 11,1%, z największym udziałem kwasu linolowego - 12,5%.  Oczywiście z  wysoką zawartością kwasów tłuszczowych koreluje również znacząca zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i E). Owoce te bogate są także w witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Profesor zwróciła uwagę na wysoką  zawartość błonnika pokarmowego w owocach Acai , przy niewielkiej ilości cukrów prostych.  Podkreśliła również że, jagoda Acai wyróżnia się dużą zawartością białka (8,1 g/100 g) o wysokiej wartości biologicznej, zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne w zalecanych proporcjach. Z uwagi na cenne właściwości odżywcze w trudnych okresach, kiedy jagoda Acai była dla rdzennych mieszkańców Amazonii jedynym źródłem pożywienia, jej wartość żywieniowa pozwalała im przetrwać, zachowując energię  i witalność. Jednakże dopiero w 2000 roku pojawiły się pierwsze publikacje naukowe zawierające informacje dotyczące jej wysokiej wartości odżywczej i niezwykłych właściwości prozdrowotnych. Profesor podkreśliła, że jagoda Acai jest najbogatszym źródłem substancji przeciwutleniających wśród wszystkich znanych owoców. Charakteryzuje  się nie tylko bardzo wysoką zawartością tych związków, ale także ich różnorodnością.  Profesor podała, że jagoda Acai  to bogate źródło związków fenolowych, które uważane są obecnie za najbardziej skuteczne przeciwutleniacze, gdyż mogą oddziaływać na różne sposoby, m. in. poprzez:

 

  • bezpośrednią reakcję z wolnymi rodnikami – ich  „zmiatanie”,
  • nasilenie ich dysmutacji do związków o znacznie mniejszej reaktywności,
  • chelatowanie metali prooksydacyjnych,
  • hamowanie lub wzmaganie działania wielu enzymów.

Zostało przytoczone, że całkowita zawartość związków fenolowych w owocach Acai jest wysoka i wynosi 328 mg/100 g. Obecne w jej składzie związki fenolowe to także antocyjany, flawonoidy i fitosterole.  Spośród antocyjanów na uwagę zwraca wyższy aniżeli  w innych owocach poziom cyjanidyny i jej pochodnych, przy czym dominuje cyjanidyno-3-glukozyd (jego zawartość w miąższu wynosi około 1040 mg/l). Zawartość β-sitosterolu w jagodach Acai wynosi około 0,44 mg/g s. m., sigmasterolu - 0,04 mg/g s. m., a kampesterolu – 0,03 mg/g s.m.).
Profesor zwróciła również uwagę, iż zdaniem niektórych naukowców jagoda acai zawiera jeszcze ponad 50 różnych, niezidentyfikowanych dotąd substancji, które nie występują w żadnych innych znanych owocach, a mogą korzystnie wpływać na organizm ludzki.
Wartym przytoczenia jest także fakt, iż jeśli jagody Acai nie zostaną w odpowiednim czasie, po uzyskaniu odpowiedniej dojrzałości zbiorczej zebrane, to nie marnują się. Opadając bowiem na glebę użyźniają ją, tworząc doskonałą pożywkę dla nowych roślin. Nic więc dziwnego, że w dorzeczach Amazonii występują najżyźniejsze gleby świata.

Pani Profesor - przebywając w Stanach Zjednoczonych - miała okazję osobiście przekonać się, jak cały show biznes, świat sportowców oraz branża SPA wręcz „oszaleli” na punkcie tego cudownego owocu, przekonawszy się o jego skuteczności, co niewątpliwie jest zasługą jego cennych właściwości odżywczych i prozdrowotnych.
Zarówno Pani Profesor dr hab. inż. Ewa Cieślik, jak i Pani Doktor n. med. Danuta Broniarczyk-Pawłowska podkreśliły, że aktywne przeciwutleniacze znajdujące się w jagodach Acai mogą wzmacniać potencjał antyoksydacyjny naszego organizmu, a tym samym jego odporność. Odpowiedni bowiem poziom pobranych z dietą związków o właściwościach przeciwutlenających stymuluje procesy immunologiczne i wzmaga możliwości obronne samej komórki. Podczas Konferencji zostały również przedstawione badania m.in. Wanga i in. [1997], którzy stwierdzili, że spożywanie owoców o wysokim potencjale przeciwutleniającym hamuje proces starzenia się organizmu.  Inne przytoczone badania dotyczyły oleju z owocu Acai, który zawiera aktywne związki fitochemiczne, w tym fitosterydy wspomagające procesy regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Zostało również podkreślone, że  flawonoidy poprzez hamowanie aktywności fosfodiesterazy i cyklooksygenazy skuteczniej od aspiryny zmniejszają agregację płytek krwi, a tym samym wspomagają układ krążenia. Flawony, flawonoidy, izoflawonoidy zawarte w jagodach Acai wspomagają również zachowanie równowagi mikrobiologicznej.

Zarówno Pani Profesor dr hab. inż. Ewa Cieślik, jak i Pani Doktor n. med.Danuta Broniarczyk-Pawłowska podkreśliły znaczenie jagód Acai dla zachowania urody, wzroku (duża zawartość luteiny i zeaksantyny), obniżenia masy ciała, spowolnienia procesów starzenia, stymulowania odporności, korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy oraz trawienie, a także w działaniu ochronnym na DNA jądrowe i mitochondrialne oraz regulowaniu poziomu glukozy we krwi.
Doktor Danuta Broniarczyk-Pawłowska pokazała nam również, jak duże znaczenie w uzupełnianiu cennych składników odżywczych i innych składników oddziałujących fizjologicznie pełnią jagody Acai. Szczególnie dla osób żyjących w pośpiechu i stresie oraz spożywających wysoko przetworzoną żywność. W ich przypadku genialnym rozwiązaniem mogą być właśnie jagody Acai, których wyjątkowa jakość biologiczna, jak również brak składników alergennych sprawiają, że mogą być one spożywane również przez małe dzieci. Brazylijczycy podają je małym dzieciom, które nie mogą być karmione piersią, dzięki czemu zdrowo rosną. Pani Doktor podzieliła się z nami również informacją, iż jagody Acai idealnie uzupełniają niedobory aminokwasów w naszym organizmie, spowodowane między innymi niedokładnym trawieniem produktów mięsnych, które często spożywamy w panierce, wysoko przetworzone i popijamy zimnymi napojami.

Sok z Acai może stanowić także doskonałe uzupełnienie diety młodzieży w wieku szkolnym, gdyż dzięki zawartości m.in. lizyny, której niedobory często występują u dzieci, zaspokaja ich zapotrzebowanie, by zdrowo rosły i prawidłowo się rozwijały.

Komu szczególnie poleca się jagody acai ?

 

  • osobom szukającym wzmocnienia odporności,
  • dla tych, którzy chcą zadbać układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy,
  • o utrzymanie właściwego stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • o prawidłową masę ciała,
  • Osobom poszukującym ochrony antyoksydacyjnej organizmu,
  • wszystkim, którzy chcą zachować młodość i urodę jak najdłużej,
  • dla osób dbających o dobrą kondycję,
  • kierowcom i osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem,
  • osobom narażonym na codzienny stres,
  • mieszkańcom dużych aglomeracji,
  • wszystkim osobom odżywiającym się nieracjonalnie,
  • aktywnym i biernym palaczom,
  • osobom spożywającym regularnie alkohol.

Źródło: Cali Vita International Oficjalny Dystrybutor Cali Vita

 

acai sok

 

8 powodów, dla których warto sięgnąć po produkty CaliVita®:

 

  • Bazując już na 20. letnich doświadczeniach naszych wybitnych specjalistów, oferujemy innowacyjne produkty spełniające najwyższe standardy jakości.
  • Surowce naturalne stanowią podstawę w procesie tworzenia nowoczesnych formuł suplementów diety CaliVita®.
  • Oprócz wykorzystywania najnowszych wyników badań naukowych przy opracowywaniu innowacyjnych składów, bazujemy również na wielowiekowej tradycji medycyny ludowej potwierdzającej m.in. skuteczność składników roślinnych stosowanych w naszych preparatach.
  • Zwracamy szczególną uwagę, by zawsze, gdy tylko to możliwe, stosować formy składników aktywnych o jak najlepszej przyswajalności oraz, by poszczególne składniki wywierały synergiczny efekt (wzajemnie wzmacniające działanie) na organizm.
  • Gwarantujemy 100% jakość naszych produktów.
  • Znakomita większość naszych produktów jest wytwarzana w USA, zgodnie z najwyższymi standardami stosowanymi w przemyśle farmaceutycznym.
  • Produkcja podlega rygorystycznej kontroli jakości zgodnie z wymaganiami GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej). Wszystkie surowce i produkty są wolne od GMO, zanieczyszczeń, metali ciężkich, jak również spełniają odpowiednie wymogi mikrobiologiczne.
  • Produkty posiadają Certyfikaty FDA (Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków), spełniają wymogi określone w przepisach Unii Europejskiej, jak również posiadają pozytywne odpowiedzi na powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS).

 

Sprawdź pozostałe Produkty CALIVITA