Antyoksydanty

Protect 4 Life q10 Mega Protect 4 Life q10 Smokerade q10 Sublingual Q10 q10 Super Koenzym Q10 20 mg q10 Lutein Plus q10 Liquid C + Bioflavonoids with Rose Hips q10 Resveratrol PLUS q10 Xantho PLUS


 

Lutein - zdrowe oczy

1

Aby zobaczyć cenę "kliknij" Zamawiam

1NIEWIDZIALNA, skuteczna  OCHRONA OCZU

Doskonały antyoksydant, który pozwala zachować zdrowie naszych oczu. Sokoli wzrok w jesieni życia... Jeśli tego chcesz, pamiętaj o luteinie - zapewni Twoim oczom zdrowie i sprawność przez lata!

LUTEINA - Żółty barwnik, należący do rodziny karotenoidów. Razem z zeaksantyna wykazuje szczególne powinowactwo do gałki ocznej - po wchłonięciu przez organizm, gromadzi sie w dwóch obszarach oka; w plamce żółtej, stanowiącej najwrażliwszą cześć siatkówki oraz w soczewce. Jednym z czynników, który prowadzi do zmian zwy­rodnieniowych w plamce żółtej, a w konsekwencji do zaburzeń widzenia, jest Światło. Zakres uszkodzeń zależy od długości fali świetlnej, czasu ekspozycji i poziomu mocy, np. światło niebieskie o długości 440 nm. potrzebuje 100 razy mniej energii niż światło pomarańczowe (590 nm.), by spowodować nieodwracalne zmiany w siatkówce. Luteina, działając jak żółty filtr, pochłania promieniowanie świetlne charakterystyczne dla światła niebieskiego. Dzięki tym właściwościom ochrania pręciki i czopki, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przed generowanymi przez światło wolnymi rodnikami.

Jest również silnym antyoksydantem - hamuje utlenianie lipidów znacznie skuteczniej niż beta-karoten czy likopen.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harwardzkim wykazały, ze podawanie w codziennej diecie co najmniej 6 mg luteiny zmniejsza o 43% ryzyko degeneracji plamki żółtej oka.

Kontakt z wolnymi rodnikami wywołuje cały szereg szkodliwych reakcji prowadzących do rozwoju zaćmy, która jest odpowiedzi­alna za ok. 50% przypadków ślepoty wśród starszych osób.

W powstawaniu i rozwoju tego schorzenia mają udział różne czynniki, ale podstawową role odgrywają silne światło słoneczne, promieniowanie UV oraz palenie tytoniu.

Ryzyko jej wystąpienia zwiększają niektóre przewlekle choroby, np. cukrzyca.

Wyniki badan ostatnich lat wskazują, że odpowiednia ochrona antyoksydacyjna, zwłaszcza luteina, może zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy.

Istnieje ściśle powiązanie pomiędzy poziomem luteiny w organizmie a sposobem odżywiania i stylem życia.

Zwiększone zapotrzebowanie na ten barwnik występuje u:

  • palaczy
  • kobiet po menopauzie
  • osób o jasnym kolorze oczu
  • zawodowo narażonych na promieniowanie słoneczne i UV
  • kierowcy, piloci samolotów,
  • narciarze,
  • osoby spędzające dużo czasu przed monitorem komputera
  • spożywających mało świeżych warzyw i owoców.

Organizm ludzki nie potrafi syntetyzować luteiny, dlatego należy ja dostarczać poprzez odpowiedni skład posiłków lub suplementy diety.

Skład :

Luteina 6 mg

Sposób użycia : 1 kapsułka dziennie w trakcie posiłku

Zawartość : 60 kapsułek

                                       1

1

Twoje oczy są jedyne i tego warte

 

Lekarze alarmują: milion Polaków może oślepnąć RC / PAP 24.03.2011


Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD) jest główną przyczyną utraty wzroku po 50. roku życia. Cierpi na nie 1 milion Polaków, ale wielu dowiaduje się o tym zbyt późno, bo nie bada regularnie swoich oczu – alarmują lekarze.
Zachęcali też do niepalenia, zdrowej diety, bogatej w tłuszcze rybie a także zielone warzywa, w których występują dwa barwniki - luteina i zeaksantynaoraz do ochrony oczu przed nadmiarem promieni UV. Dzięki temu można bowiem zmniejszyć ryzyko rozwoju AMD.
( ... )
- AMD można określić jako epidemię ślepoty XXI wieku. Obecnie, choroba dotyczy 150 mln ludzi na świecie, ale w związku ze starzeniem się społeczeństw liczba jej nowych przypadków szybko wzrasta. Szacuje się, że w 2020 r. 7,5 mln osób może być niewidomych z powodu AMD – powiedział prezes stowarzyszenia prof. Andrzej Stankiewicz z Kliniki Okulistyki Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie.
Choroba niszczy plamkę żółtą, tj. centralną część siatkówki, odpowiedzialną za ostre widzenie. Powoduje to spadek ostrości wzroku, zwłaszcza w centralnej części pola widzenia. - Pacjenci zaczynają mieć problemy z poruszaniem się, bo poza domem nie czują się bezpiecznie – potykają się, nie rozpoznają twarzy, nie widzą numeru autobusu, nie mogą też prowadzić samochodu, czytać książek i 10 razy częściej doznają złamań kończyn z powodu upadków – wymieniał okulista.
Pogarsza się również rozróżnianie barw i dochodzi do zniekształcenia obrazu. Dlatego, w wykrywaniu AMD bardzo ważną rolę odgrywa prosty test Amslera, który każdy z nas może wykonywać sam. Jest to pokratkowana kartka papieru z zaznaczoną w środku kropką. Należy się jej przyglądać jednym okiem, po zakryciu drugiego. Jeśli okaże się, że linie na kartce falują konieczne jest zgłoszenie się do okulisty.

Trzeba też regularnie badać dno oka, bo to pozwala wykryć patologiczne zmiany w plamce. Osoby, po 50. roku życia powinny je wykonywać przynajmniej raz w roku, wiek, jest bowiem jednym z czynników ryzyka AMD. Do innych zalicza się, płeć – kobiety chorują częściej, rasę białą, nadmierną ekspozycję na UV, jasny kolor tęczówki (bo łatwiej przepuszcza UV), palenie papierosów, otyłość, nadciśnienie tętnicze, niezdrową dietę - wyliczał okulista Robert Matusik z Mazowieckiego Szpitala Wojewódzkiego w Siedlcach.
U 80 proc. pacjentów, którzy cierpią na tzw. suchą postać AMD choroba rozwija się stopniowo i po wielu latach prowadzi do praktycznej ślepoty - bo choć pacjenci zachowują resztki wzroku to nie są samodzielni.
Ta odmiana AMD zwiększa jednak ryzyko pojawienia się groźnej postaci choroby, tzw. wysiękowej. Występuje ona u ok. 20 proc. chorych na AMD i może prowadzić do utraty wzroku już po kilku miesiącach. Jeśli zostanie wcześnie wykryta, można jednak zastosować lek, który nie tylko powstrzymuje jej rozwój, ale u części pacjentów poprawia widzenie.
Na postać suchą, która postępuje znacznie wolniej, nie ma skutecznej terapii. Jednak, wczesna diagnoza pozwala tak zmodyfikować styl życia, by spowolnić postępy choroby.
Chodzi m.in. o rzucenie palenia oraz wzbogacenie diety w przeciwutleniacze, z których najważniejszymi są luteina i zeaksantyna. Te naturalne barwniki plamki chronią ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a u pacjentów z AMD ich stężenie jest obniżone - powiedział Matusik.
Występują np. w takich warzywach, jak brokuły, zielony groszek, kapusta włoska, jarmuż, szpinak. Gdy nie mamy dostępu do różnorodnej diety można zastosować preparaty, które zawierają obydwa te związki, zaznaczył okulista.

1