Antyoksydanty

Protect 4 Life q10 Mega Protect 4 Life q10 Smokerade q10 Sublingual Q10 q10 Super Koenzym Q10 20 mg q10 Lutein Plus q10 Liquid C + Bioflavonoids with Rose Hips q10 Resveratrol PLUS q10 Xantho PLUS


Lutein Plus - Twoje oczy są tego warte

1

Aby zobaczyć cenę "kliknij" Zamawiam

1Wpływ aktywnych składników na narząd wzroku

Współcześnie, w warunkach cywilizacji XXI wieku, oczy są coraz bardziej narażone na szkodliwe działanie wolnych rodników tj. atomy, grupy atomów lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia, mające jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Powstają zarówno w środowisku zewnętrznym (m.in. pod wpływem promieniowania UV, promieniowania jonizującego, zanieczyszczenia środowiska, palenia tytoniu, długiej pracy przy komputerze), jak i w organizmie człowieka (np. w reakcjach oddychania tkankowego). Są odpowiedzialne za uszkodzenia ważnych struktur biologicznych w komórkach, prowadząc do zaburzeń strukturalnych i funkcjonalnych.
Wolne rodniki zagrażają również siatkówce oka. Wynika to z dużego zużycia tlenu przez komórki siatkówki, co przy dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i równoczesnej ekspozycji na światło zwiększa ryzyko powstawania wolnych rodników tlenowych i wtórnych uszkodzeń oksydacyjnych. Wolne rodniki są generowane przez fotoreceptory siatkówki i nabłonek barwnikowy przede wszystkim w ciągu dnia, podczas ekspozycji oka na światło. Ich obecność wpływa niekorzystnie na wzrok – może wystąpić pogorszenie wzroku.

Składniki aktywne wspomagające narząd wzroku to m.in.:


luteina i zeaksantyna
• witamina A i C
• borówka czarna


 

Luteina i zeaksantyna to żółte barwniki zaliczane są do ksantofili. Związki te wraz z karotenami wchodzą w skład karotenoidów. Nie są produkowane w organizmie człowieka, dlatego też muszą być dostarczane w diecie. Główne źródła tych barwników to m.in.: jarmuż, szpinak, sałata, brukselka, brokuły. Dzienne spożycie luteiny u większości ludzi wynosi 1-2 mg/dzień, rekomendowana dawka zaś to 6 mg/dzień. Osobom, u których spożycie tego związku jest zbyt niskie zaleca się jego suplementację.
Luteina i zeaksantyna podobnie jak inne karotenoidy należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Istotne jest spożywanie produktów bogatych w luteinę i zeaksantynę razem z tłuszczem, który jest niezbędny do ich przyswojenia w jelicie cienkim. Obróbka termiczna pożywienia zwiększa ich przyswajalność. Karotenoidy wykazują względną odporność na wysokie temperatury, a destrukcja błon komórkowych produktów roślinnych w wyniku zastosowania technik kulinarnych np. gotowania oraz dokładne żucie, zwiększa ich biodostępność dla organizmu człowieka.
Luteina i zeaksantyna występują w siatkówce oka ludzkiego. Zeaksantyna jest dominującym składnikiem części centralnej plamki żółtej, natomiast ilość luteiny zwiększa się w obwodowych częściach siatkówki. Gromadzą się one w warstwie włókien nerwowych siatkówki. Barwniki plamki żółtej pojawiają się już u płodu, jednak ich proporcje w różnych okresach życia człowieka zmieniają się. Luteina i zeaksantyna biorą udział w absorpcji światła. Karotenoidy te wykazują zdolność filtrowania fototoksycznego światła niebieskiego  promieniowania nadfioletowego. Osłabiają efekt tego rodzaju światła docierającego do delikatnych struktur siatkówki oka. Chronią oczy przed wolnymi rodnikami, przez co zmniejszają stres oksydacyjny narządu wzroku.

  • Witamina A wpływa na prawidłowe procesy widzenia – jest niezbędna do tworzenia rodopsyny (purpura wzrokowa – światłoczuły barwnik siatkówki).
    Witamina C posiada właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje działanie wolnych rodników.
  • Borówka czarna (Vaccinium myrtillus) to jedna z ważniejszych substancji roślinnych dla oka, zawierająca m.in. związki fenolowe o właściwościach przeciwutleniających (antocyjany), witaminę B6, witaminę C, magnez, karotenoidy, pektyny. Składniki aktywne borówki czarnej wykazują korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz posiadają właściwości antyoksydacyjne.
    Produkt Lutein PLUS CaliVita® to kompleksowa formuła, która zawiera powyższe składniki aktywne: luteinę, zeaksantynę, ekstrakt z owoców borówki czarnej, witaminy A i C.
    Zestaw optymalnie dobranych składników aktywnych Lutein PLUS wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, stanowi ochronę przed szkodliwymi czynnikami, łagodzi zmęczenie oczu, usprawnia proces widzenia. Produkt Lutein PLUS jest idealnym rozwiązaniem dla osób, dla których dobre widzenie jest priorytetem.

Lutein Plus – 60 kapsułek

Składniki aktywne Lutein Plus – 1 kapsułka:

Luteina - 6,0 mg
Zeaksantyna - 0,5 mg
Witamina C - 50,0 mg
Witamina A - 60,0 μg
Ekstrakt z owoców borówki czarnej (std. 25% antocyjanozydy) - 25,0 mg
Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie w trakcie posiłku
 

1

 

Uwaga!
• Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
• Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
• Produkt należy przechowywać zamknięty, w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.

Lekarze alarmują: milion Polaków może oślepnąć RC /PAP 24.03.2011


Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD) jest główną przyczyną utraty wzroku po 50. roku życia. Cierpi na nie 1 milion Polaków, ale wielu dowiaduje się o tym zbyt późno, bo nie bada regularnie swoich oczu – alarmują lekarze.
Specjaliści w dziedzinie okulistyki mówili o tym w czwartek na spotkaniu prasowym w Warszawie. Zachęcali też do niepalenia, zdrowej diety, bogatej w tłuszcze rybie a także zielone warzywa, w których występują dwa barwniki - luteina i zeaksantyna oraz do ochrony oczu przed nadmiarem promieni UV. Dzięki temu można bowiem zmniejszyć ryzyko rozwoju AMD.
( ... )
- AMD można określić jako epidemię ślepoty XXI wieku. Obecnie, choroba dotyczy 150 mln ludzi na świecie, ale w związku ze starzeniem się społeczeństw liczba jej nowych przypadków szybko wzrasta. Szacuje się, że w 2020 r. 7,5 mln osób może być niewidomych z powodu AMD – powiedział prezes stowarzyszenia prof. Andrzej Stankiewicz z Kliniki Okulistyki Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie.
Choroba niszczy plamkę żółtą, tj. centralną część siatkówki, odpowiedzialną za ostre widzenie. Powoduje to spadek ostrości wzroku, zwłaszcza w centralnej części pola widzenia. - Pacjenci zaczynają mieć problemy z poruszaniem się, bo poza domem nie czują się bezpiecznie – potykają się, nie rozpoznają twarzy, nie widzą numeru autobusu, nie mogą też prowadzić samochodu, czytać książek i 10 razy częściej doznają złamań kończyn z powodu upadków – wymieniał okulista.
Pogarsza się również rozróżnianie barw i dochodzi do zniekształcenia obrazu. Dlatego, w wykrywaniu AMD bardzo ważną rolę odgrywa prosty test Amslera, który każdy z nas może wykonywać sam. Jest to pokratkowana kartka papieru z zaznaczoną w środku kropką. Należy się jej przyglądać jednym okiem, po zakryciu drugiego. Jeśli okaże się, że linie na kartce falują konieczne jest zgłoszenie się do okulisty.
( ... )
U 80 proc. pacjentów, którzy cierpią na tzw. suchą postać AMD choroba rozwija się stopniowo i po wielu latach prowadzi do praktycznej ślepoty - bo choć pacjenci zachowują resztki wzroku to nie są samodzielni.
Ta odmiana AMD zwiększa jednak ryzyko pojawienia się groźnej postaci choroby, tzw. wysiękowej. Występuje ona u ok. 20 proc. chorych na AMD i może prowadzić do utraty wzroku już po kilku miesiącach. Jeśli zostanie wcześnie wykryta, można jednak zastosować lek, który nie tylko powstrzymuje jej rozwój, ale u części pacjentów poprawia widzenie.
Na postać suchą, która postępuje znacznie wolniej, nie ma skutecznej terapii. Jednak, wczesna diagnoza pozwala tak zmodyfikować styl życia, by spowolnić postępy choroby.
Chodzi m.in. o rzucenie palenia oraz wzbogacenie diety w przeciwutleniacze, z których najważniejszymi są luteina i zeaksantyna. Te naturalne barwniki plamki chronią ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a u pacjentów z AMD ich stężenie jest obniżone - powiedział Matusik.
Występują np. w takich warzywach, jak brokuły, zielony groszek, kapusta włoska, jarmuż, szpinak. Gdy nie mamy dostępu do różnorodnej diety można zastosować preparaty, które zawierają obydwa te związki, zaznaczył okulista.

 

1