Preparaty odchudzające

Citrimax & Chromium # Slim Formula # Chromium Max 500 # Nowość: Xshape |

 


Zdrowe odchudzanie z Chromium Max 500

1

Nigdzie nie kupisz taniej - jeżeli chcesz zobaczyć cenę "kliknij" Zamawiam

Bezskutecznie walczysz z nadwagą ?

U osób odchudzających się bardzo pomocne jest zmniejszenie apetytu na słodkie. Do niedawna było to możliwe tylko za pomocą leków, które miały wpływ na układ nerwowy, ale niestety często dawały efekty uboczne, szkodliwe dla zdrowia

1Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że powodem tej „chwilowej słabości” może być niedobór chromu. Chromium Max 500, który zawiera chrom w łatwo przyswajalnej przez organizm formie, może służyć nam pomocą w momentach „kryzysu głodowego”.

Niezbędny do życia składnik odżywczy. Jego niedobór jest powszechny w tzw. „zamożnych społeczeństwach", m.in. z powodu wyjałowienia gleby oraz spożywania wysoko przetworzonej żywności z nadmierną ilością cukrów.

Odgrywa istotną rolę w regulacji poziomu glukozy we krwi. Współpracując z hormonem trzustki - insuliną, bierze udział w rozwoju mięśni, kontroli masy ciała i pracy układu krążenia.

Bez chromu insulina nie jest w stanie brać udziału w przemianach metabolicznych. U osoby chorującej na cukrzycę często występuje zjawisko insulinooporności, czyli brak wrażliwości komórek na działanie insu­liny. Chrom pomaga przywrócić tę wrażliwość, w efekcie pozwala na prawidłowe funkcje insuliny w organizmie i wyrównanie poziomu glukozy. Z tego powodu może być pożyteczny dla diabetyków, szczególnie w początkowym stadium choroby - nie zastąpi jednak ani insuliny, ani innych leków.

Chrom jest uważany za czynnik długowieczności, ponieważ korzystnie wpływa na czynność dehydroepiandrosteronu (DHEA) - ważnego hormonu młodości. Wysoki poziom insuliny hamuje działanie produ­kowanego przez organizm DHEA, w efekcie osoba „uzależniona od słodyczy" wykazuje tendencję do szybszego starzenia się. Z wiekiem zmniejsza się poziom DHEA. Starsze osoby powinny zadbać o odpowiednią ilość „biologicznie aktywnego" chromu, aby poprawić funkcje mózgu, aktywność układu immunologicznego i siłę mięśniową.

Po preparaty odchudzające z chromem sięgają też osoby odchudzające się oraz kulturyści, ponieważ korzystnie oddziałuje na procesy przemiany materii -jednocześnie zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej. Preparaty odchudzające z chromem stymulują także wzrost mięśni oraz zwiększa wytrzymałość na obciążenie (organizm szyb­ciej się regeneruje).

Naturalnie występujący chrom jest trójwartościowy i nie jest toksyczny nawet w ilościach 1000 razy wyższych, niż wynosi dzienne zalecane spożycie. Wysoce toksycznym i powszechnie znanym czynnikiem rako­twórczym jest natomiast chrom sześciowartościowy - postać chemiczna chromu, stworzona przez człowieka i nie występująca w naturze.

Wszystkie suplementy chromu zawierają chrom trójwartościowy, dostępny pod postacią różnych związków chemicznych. Najbardziej znany, pikolinian chromu nie jest prostą cząsteczką - to kompleks nazywany chelatem, w którym trzy cząsteczki kwasu pikolinowego ochraniają jeden jon chromu. Wyniki wielu przeprowadzonych badań epidemiologicznych i klinicznych potwierdziły, że wszystkie chelatowe związki chromu są bezpieczne i nietoksyczne.

# Skład:

Pikolinian chromu ....500 μg

Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie po posiłku

Zawartość: 100 kapsułek

1

 


 

15 LAT ogólnoświatowych doświadczeń z suplementacją chromu

W 1957 r. naukowcy Walter Mertz i Kenneth Schwartz wyizolowali z nerki świni składnik, który nazwali "czynnikiem tolerancji glukozy (GTF)". Ta wieprzowa substancja przywracała zmniejszoną tolerancję glukozy u szczurów. Dwa lata później, w 1959 r., chrom został zidentyfikowany jako aktywny składnik GFT. Pomimo to, amerykański podręcznik publikujący w 1968 r. zalecane normy żywieniowe (RDA - Recommended Daily Allowances), zawiera tylko następujący komentarz: "Badania nad chromem sugerują jego pozytywną rolę w ludzkim odżywianiu". Znacznie później, bo dopiero w wydanym w 1989 r. podręczniku o RDA, poświęcono chromowi 3 strony. Streszczając: "Chrom jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego metabolizmu glukozy, insuliny, kwasów tłuszczowych, białek oraz wzrostu mięśni. Odpowiednie spożycie, absorpcja i przyswojenie chromu jest konieczne do mechanizmów regulacji poziomu glukozy we krwi i poprawy wrażliwości receptorów na insulinę."

Obecnie, chrom jest uznawany jako niezbędny do życia składnik odżywczy, w odpowiednich ilościach trudno dostępny z pożywienia, ponieważ 90% chromu jest tracone podczas procesów przetwarzania i magazynowania żywności. Jego niedobór jest szczególnie powszechny w tzw. "zamożnych społeczeństwach". Uważa się, że przeciętne spożycie chromu wynosi tylko 25 - 33 mcg dziennie. Za tebraki są odpowiedzialne m.in. takie przyczyny, jak: wyjałowienie gleby, rafinowana żywność oraz wysokie dzienne spożycie cukru (nadmiar cukru w diecie wymaga ekstra insuliny, co dodatkowo zmniejsza zapasy chromu). Ilość chromu w tkankach zmniejsza się także z wiekiem oraz podczas dużego wysiłku fizycznego. Z powodu nadmiernego przetwarzania żywności, złych nawyków żywieniowych i niezdrowego stylu życia, niedobór chromu jest jednym z najczęstszych zaburzeń pokarmowych, prawdopodobnie prowadzących do takich chorób cywilizacyjnych, jak: nadciśnienie tętnicze, otyłość i cukrzyca.

Z tego powodu, suplementacja chromu jest niezbędna, by zachować zdrowie. Wciąż nie ma oficjalnie ustalonych dla chromu wartości RDA. Najnowsza publikacja RDA zaleca 50 - 200 mcg chromu dziennie.

Naturalnie występujący chrom, zatem także chrom obecny w żywności, jest trójwartościowy, co oznacza, że znajduje się na +3 stopniu utlenienia. Innymi słowy, chrom trójwartościowy to cząsteczka chromu, która straciła trzy elektrony, tak więc posiada ładunek elektryczny +3. Obecny w żywności, chrom trójwartościowy, nie jest toksyczny nawet w ilościach 1000 razy wyższych niż wynosi dzienne zalecane spożycie. Wysoce toksycznym i dobrze znanym karcinogenem jest natomiast chrom sześciowartościowy oraz chromian. Jednak ta postać chemiczna chromu została stworzona przez człowieka i nie występuje w naturze.

Wszystkie suplementy chromu zawierają chrom trójwartościowy, dostępny pod postacią różnych związków chemicznych. Obok drożdży piwnych i chlorku chromu, dostępne są liczne postacie chelatowe: polinikotynian chromu, glukonian chromu, cytrynian chromu i najbardziej znany pikolinian chromu. Pikolinian chromu nie jest prostą cząsteczką - to kompleks, nazywany chelatem, w którym trzy cząsteczki kwasu pikolinowego ochraniają jon chromu. Wyniki wielu przeprowadzonych badań epidemiologicznych i klinicznych potwierdziły, że wszystkie chelatowe związki chromu są nietoksyczne i bezpieczne.

Prof. dr nauk med. Valeria Szedlak-Vadocz,
Przewodnicząca Zespołu Doradców Medycznych CaliVita®International
Specjalista biochemii klinicznej, medycyny nuklearnej i patofizjologii klinicznej

Chrom skutecznie reguluje poziom glukozy we krwi, ponieważ wzmacnia działanie insuliny wewnątrz organizmu. Umożliwia insulinie przyłączanie się do właściwych receptorów na komórkach mięśniowych i tłuszczowych w efekcie glukoza jest w stanie wejść do wnętrza komórki (tolerancja glukozy). Efektem niedoboru tego pierwiastka śladowego w organizmie jest zaburzona tolerancja glukozy i podwyższony poziom cukru we krwi. W ciągu ostatnich piętnastu lat preparaty odchudzające z chromem stały się bardzo popularne w leczeniu otyłości. Ich skuteczność w regulowaniu masy ciała jest związana ze zdolnością do regulowania poziomu glukozy we krwi, zmniejszając tym samym ochotę na słodycze. Preparaty odchudzające z chromem znacznie ograniczają łaknienie, sprawiając, że osiągnięcie upragnionej sylwetki jest znacznie łatwiejsze. Podczas niedoboru chromu obserwowano także wysoki poziom cholesterolu we krwi oraz zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.

Nic dziwnego, że chrom jest cennym składnikiem odżywczym, wspomagającym leczenie cukrzycy (zarówno insulinozależnej, jak i insulinoniezależnej), podwyższonych wartości cholesterolu we krwi oraz miażdżycy. Suplementacja chromem jest bardzo pomocna, lecz jeśli chcemy pozostać dłużej zdrowi, równie ważne jest wdrożenie właściwych nawyków żywieniowych.

Chrom jest również traktowany jako czynnik długowieczności. Jest to związane z korzystnym wpływem na czynność dehydroepiandrosteronu (DHEA) - ważnego endogennego hormonu młodości - oraz z ochrona glikacji białek, zwłaszcza tkanki łącznej. Wysoki poziom insuliny hamuje działanie produkowanego przez organizm DHEA, w efekcie, organizmy osób "uzależnionych od słodyczy" wykazują tendencję do szybszego starzenia się. Ze względu na fakt, że z wiekiem zmniejsza się poziom DHEA, starsze osoby powinny okresowo suplementować dietę "biologicznie aktywnym" chromem, żeby poprawić funkcje mózgu, aktywność układu immunologicznego i siłę mięśniowa.

Dodatkowe, obszerne informacje nt. suplementacji chromu zostaną opublikowane w specjalnym, wrześniowym numerze N&H.

Suplementy Cali Vita / Suplementy diety