Naturalne preparaty roślinne

Evening Primrose Oil # Garlic Caps With Extra Parsley # Green Care # Paraprotex # Pure Yucca # Liquid Chlorophyll # Panax Ginseng # Paraprotex # Rhodiolin # Triple Potency Lecithin # Super Soya Lecithin # Oregano Oil

 


Produkt dostępny dla posiadaczy karty stałego klienta

Co pewien czas Twój organizm potrzebuje odnowy biologicznej. Z pomocą Ocean 21 "zaprowadź porządek". Poczuj świeżość i prawdziwe odprężenie !

Ocean 21Ocean   21

W prawidłowym odżywianiu kryje się tajemnica dobrego stanu zdrowia. Chociaż obecnie współczesny człowiek dysponuje szeroką gamą produktów żywnościowych, codzienne posiłki mają niewiele wspólnego z zasadami zdrowego żywienia. Następstwem takiego odżywiania są niedobory składników pokarmowych, które objawiają się szeregiem dolegliwości, np. pogorszonym samopoczuciem, zmęczeniem, podatnością na infekcje, bólami głowy czy bezsennością. Lekceważenie tych objawów może w końcu doprowadzić do poważniejszych problemów ze zdrowiem. Aby ich uniknąć, warto wcześniej zwrócić się o pomoc do natury.

Algi - mimo niezwykłej różnorodności gatunków, mają wiele cech wspólnych. To bogate źródło witamin, składników mineralnych (zwłaszcza jodu), aminokwasów, enzymów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedną z ich ważniejszych właściwości jest pomoc w oczyszczaniu organizmu. W ten sposób można pozbyć się substancji, które zaburzają przemianę materii, prawidłową aktywność systemu immunologicznego oraz funkcje niektórych narządów i zdolność komórek do regeneracji. Algi skutecznie hamują apetyt, łagodzą dolegliwości w obrębie przewodu pokarmowego. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.
Aloes zwyczajny - zapobiega absorpcji toksyn z jelit, wspomaga mechanizmy oczyszczania organizmu oraz procesy regeneracji komórek. To doskonały środek poprawiający trawienie oraz pobudzający mechanizmy obronne organizmu.
Pau D'Arco - wykazuje silne właściwości antyseptyczne. Hamuje aktywność enzymów wytwarzanych przez mikroorganizmy. W efekcie zaburza produkcję niezbędnej im dożycia energii. Możliwości tej rośliny są znacznie większe - silnie pobudza układ immunologiczny, zwłaszcza mechanizmy odpowiedzialne za ochronę przeciwnowotworową.
Wyciąg z buraka ćwikłowego - stosowany przez medycynę ludową wchorobachskóry,nerekorazwniedokrwistości.Wykazuje właściwości tonizujące i wzmacniające. Ostatnie doniesienia potwierdzają jego działanie przeciwnowotworowe.
Marchew- posiada dużo zalet odżywczych. To doskonałe źródło antyoksydantów oraz pektyn. Działa moczopędnie i przeciwpasożytniczo. Obecność związków siarki stymuluje rozwój przyjaznej flory jelitowej.
Sok z żurawiny wielkoowocowej- stosowany głównie w chorobach przebiegających z gorączką. To skuteczna ochrona przed chorobami układu krążenia oraz nawrotami infekcji dróg moczowych.

Skład:

Mieszanka alg morskich..................3100 mg
zawierająca:
Ulva lactuca....................................475 mg
Alaria marginata..............................375 mg
Ascophyllum nodosum................ ....375 mg
Chondrus crispus........................... 375 mg
Fucusvesiculosus........................... 375 mg
Laminaria digitat.)........................... 375 mg
Porphyra yezoensis........................ 375 mg
* ConcenTrace*Alfalfa - zawiera makro i mikroelementy pozyskiwane z Wielkiego Słonego Jeziora w Stanie Utha. Alfalfa (Lucera siewna) jest nośnikiem dla tych składników.
Palmaria palmate......................... ....375 mg
Sok z aloesu zwyczajnego...............2000 mg
Ekstraktz Pau D'Arco (10:1).............1100 mg
Koncentrat soku
z żurawiny wielkoowocowej................600 mg
Ekstrakt z buraka ćwikłowego............350 mg
Ekstrakt z marchewki........................350 mg
ConcenTrace®Alfalfa*........................330 ug

Sposób użycia: profilaktycznie 2 łyżki stołowe 1 raz dziennie 1/2 godz. przed posiłkiem

Zawartość: 946 ml

Ocean   21

 


 

 

OCEAN 21

Ocean 21 to kompleksowy suplement żywieniowy firmy CaliVita International, zawierający w większości składniki roślinne. Ten płynny preparat o unikalnym składzie wzmacnia organizm i pomaga zachować optymalny stan zdrowia.

Jeden z głównych składników Ocean 21 to wyciąg z liści Aloesu zwyczajnego, rośliny pochodzącej z Afryki, nazywanej również "lilią pustyni". Jego nazwa pochodzi od arabskiego słowa "alloeh" i oznacza "gorzkie", co jest związane z gorzkim smakiem płynu zawartego w liściach. Obecnie jest znanych ponad 511 gatunków aloesu, z których tylko 4 posiada szczególną wartość odżywczą. Spośród tych czterech, największą wartość posiada Aloe Barbadensis Miller. Według wyników badań, prowadzonych na szeroką skalę już od 1930 r., gatunek ten zawiera w swoich liściach większą ilość żelu, ponad 200 aktywnych związków, między innymi 20 różnych składników mineralnych, 18 aminokwasów i 12 wita- min. Warto wspomnieć również o kwasach organicznych, enzymach, antrachinonach, hormonach, węglowodanach i błonniku. Dzięki obecności licznych enzymów, aloes wspiera proces trawienia i wchłaniania substancji odżywczych. Składniki mineralne, takie jak wapń, chrom, miedź, żelazo, magnez, potas, sód i cynk odgrywają istotną rolę w wielu procesach fizjologicznych, niezbędnych do optymalnego funkcjonowania organizmu. Antrachinony np. wykazują właściwości przeciwbólowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne; przyspieszają regenerację uszkodzonych podczas radioterapii tkanek. Auksyny i gibereliny - hormony roślinne - odgrywają ważną rolę w procesie gojenia ran, natomiast saponina jest antyseptycznym związkiem chemicznym. Kolejne składniki tej rośliny - kampesterol, lipeol, beta sitosterol, oraz kwas salicylowy - posiadają właściwości przeciwzapalne. Aloes to również wspaniałe źródło witamin antyoksydacyjnych, takich jak witaminy A, C, E. Obecność acemannanu wzmacnia naturalną obronę organizmu, pobudza produkcję limfocytów T, biorących udział w odpowiedzi immunologicznej. Aloe vera wspomaga trawienie, poprawia krążenie krwi i limfy, korzystnie wpływa na funkcje wątroby i żółci, reguluje system immunologiczny.

W preparacie Ocean 21 można znaleźć również mieszaninę alg morskich: Alaria marginata, Ascophyllum nodosum, Chondrus crispus, Fucus vesiculosus,Laminaria digitata, Porphyra yezoensis, Palmaria palmate, Ulva lactuca.

Rośliny morskie, które, w przeciwieństwie do roślin lądowych, wyrosły w dość stabilnym, słonym środowisku, stworzyły wiele niepowtarzalnych konstrukcji chemicznych, nie występujących u przedstawicieli lądowych. Ta różnorodność sprawia, że algi są wykorzystywane w wielu dziedzinach życia, zwłaszcza w regionach Oceanu Indyjskiego oraz Spokojnego. Najciekawszym przykładem może być zastosowanie alg z dna morza, jak np. Porphyra spp. i Laminaria spp., jako pożywienia lub suplementów diety. Takie specjalne rarytasy jak "nori" i "wakami" stały się integralną częścią japońskiej kuchni.

Algi o nazwie Alaria marginata z powodu wysokiej zawartości witamin z grupy B, C i K oraz składników mineralnych stanowią wartościowy składnik codziennego pożywienia. Ascophyllum nodosum, gatunek należący do brunatnic, zawiera: 5-12% białka, 52% węglowodanów, 2-4% tłuszczów. To również bogate źródło błonnika, witamin C, B1, B2, B6, B12, E, K, beta karotenu oraz makro- (Ca, Mg, Na, P, S) i mikroelementów (I, Cu, Zn, Se, Ba, Bo). Każdy z tych związków chemicznych odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Z kolei Chondrus crispus to algi posiadają-ce właściwości adaptogenne i antyoksydacyjne. Dzięki zawartości białek, polisacharydów, mikroelementów (I, Fe, Br), witamin (A, B1) można m.in. skutecznie je stosować w okresie rekonwalescencji po chorobach zakaźnych oraz przy zaburzonych procesach trawienia.

Fucus vesiculosus, dzięki substancjom biologicznie czynnym, bierze udział w neutralizowaniu wolnych rodników, zmniejszając uszkodzenia na poziomie komórkowym. Wśród alg najwyższą zawartość jodu wykazuje Laminaria digitata. Ponadto zawiera 14-20 razy więcej wapnia niż sery, dlatego jest zalecana w przypadku osteoporozy. Niektóre badania udowodniły, że biologicznie aktywne składniki Laminaria zmniejszają zawartość cholesterolu we krwi, stabilizują ciśnienie krwi oraz regulują pracę jelit. Czerwone algi Porphyra yezoensis, znane również jako nori w Korei i w Japonii, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. Są bogate w kwas asparaginowy, kwasy glutaminowy, glicynę i taurynę. Pozytywnie wpływają na układ krążenia, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi, uczestniczą w procesach metabolicznych kwasów żółciowych. Czerwone algi Palmaria palmate (algi jadalne) - są głównie stosowane jako potrawy lub przyprawy. Stanowią bogate źródło węglowodanów, białek, składników mineralnych i witamin. Zielone algi Ulva lactuca są wykorzystywane głównie z powodu ich wartości odżywczych. Zawierają następujące aminokwasy: fenyloalaninę, izoleucynę, leucynę, lizynę, walinę, tryptofan. To również bogate źródło składników mineralnych (Fe, Ca, Mg, Zn, I), witamin (A, B1, B2, B6, B12, C) oraz błonnika pokarmowego

Pau DArco (Tabebuia impetiginosa), inny ważny składnik Ocean 21, jest dobrze znanym antyoksydantem, wspierającym system immunologiczny. Zawiera różnorodne składniki mineralne (Ca, Fe, Mn, Se, K, Zn), witaminy (C, A, B1, B2), błonnik pokarmowy i inne substancje biologicznie czynne.

Buraki, dzięki obecności licznych składników odżywczych (składniki mineralne - K, Na, P, Ca, Fe; witaminy - A, C, B3, B1, B6, B2, błonnik), posiadają ogólne działanie tonizujące oraz poprawiające mechanizmy obronne organizmu.

Żurawina - bogata w witaminę C, bioflawonoidy, antocyjany, kwas cytrynowy, kwas elagowy, tworzy nieprzyjazne środowisko dla bakterii zalegających w drogach moczowych. Zapobiega chorobom układu krążenia, ma działanie przeciwnowotworowe.

Marchew to źródło wielu ważnych substancji o działaniu odżywczym, antyutleniającym, przeciwmiażdżycowym i przeciwrobaczym.

 

Podsumowując:

OCEAN 21 to odpowiednio dobrany zestaw składników, które zapewniają optymalną pracę układu krążenia, pokarmowego, oddechowego, nerek i dróg moczowych, oraz systemu nerwowego i endokrynnego. Ponadto mogą go stosować również sportowcy oraz osoby w okresie rekonwalescencji po przebytej chorobie. Z powodu wysokiej zawartości jodu, nie powinny go zażywać kobiety w okresie ciąży i karmienia oraz osoby z nadczynnością tarczycy.