Naturalne preparaty roślinne

Evening Primrose Oil na poprawę pamięci Garlic Caps With Extra Parsley na poprawę pamięci Green Care na poprawę pamięci Paraprotex na poprawę pamięci Pure Yucca na poprawę pamięci Liquid Chlorophyll na poprawę pamięci Panax Ginseng na poprawę pamięci Paraprotex na poprawę pamięci Rhodiolin na poprawę pamięci Triple Potency Lecithin na poprawę pamięci Super Soya Lecithin na poprawę pamięci Oregano Oil

 


 

Triple-Potency Lecithin - popraw pamięć koncentrację

1

Aby zaboaczyć cenę "klikmij" Zamawiam

Masz problemy z koncentracją ? Zapominasz o ważnych terminach. Informacje uciekają Ci z głowy ? Włącz do swojej diety lecytynę. Korzystnie wpływa na intelekt na każdym etapie życia !

tripleLECYTYNA - Substancja naturalna o wyjątkowych właściwościach. Stanowi ważny składnik błon komórkowych. Najważniejszym obszarem jej działania jest układ nerwowy. Zwiększa aktywność neuroprzekaźników w mózgu, które przenoszą informację z jednej komórki do innej, tym samym odgrywa istotną role w procesach zapamiętywania i uczenia się. Poprawia koncentrację, zwiększa wydajność umysłową i dodaje energii.
Nienasycone kwasy tłuszczowe, wchodzące w skład lecytyny, sprzyjają normalizacji poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. W efekcie powstrzymują rozwój zmian miażdżycowych i zaburzeń krążenia.
Lecytyna wspomaga trawienie przyjętych z pokarmem tłuszczów. Rozbija je na drobne cząsteczki (właściwości emulgujące), dzięki czemu mogą być one lepiej wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Zwiększa też przyswajanie witamin i substancji rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminyA, D, E, K oraz koenzym Q10). Regularne przyjmowanie lecytyny zapobiegapowstawaniu lub spowalnia powiększanie się kamieni pęcherzyka żółciowego.
Lecytyna zmniejsza dolegliwości bólowe stawów. Mogą ją także przyjmować sportowcy, którzy chcą szybko zwalczyć kontuzje i powrócić do intensywnych treningów. Jest pomocna dla osób czułych na zmiany pogody, nadaje włosom zdrowy połysk i zapobiega ich wypadaniu. Jest świetnym środkiem tonizującym, zwłaszcza dla starszych osób, bez apetytu i w depresji. Zmiękcza stolec i zapobiega powstawaniu wzdęć.

Zapotrzebowanie na lecytynę zwiększa się również podczas:

• okresów intensywnej pracy umysłowej
• znacznego wysiłku fizycznego
• ogólnego wyczerpania
• zaburzeń pamięci
• rekonwalescencji
• zaburzeń gospodarki tłuszczowej Nie obserwowano żadnych działań ubocznych lecytyny.

 

Lecytyna występuje w trzech postaciach:

 

Aby zaboaczyć cenę "klikmij" Zamawiam

Lecytyna Triple-Potency Lecithin 100 kaps.  -  1

Opakowanie: 100 kapsułek żelowych

Składnik aktywny/1 kapsułka żelowa:
Lecytyna sojowa – 1200 mg
w tym:
fosfatydylocholina min. 420 mg - Fosfatydylocholina to fosfolipid, który bierze udział w procesach przemiany materii. Mechanizm działania polega na rozpuszczeniu i eliminowaniu tkanki tłuszczowej. Oddziałuje na komórki tłuszczowe, tzw.adypocyty, dzięki czemu  przenika przez błony komórkowe do ich wnętrza, a podana w większych ilościach powoduje rozerwanie ich struktury. Po wniknięciu do komórek  rozbija depozyty tłuszczu działając jako detergent dla komórek tłuszczowych; w ten sposób sprawia, że stają się rozpuszczalne i łatwo wydalane

Sposób użycia:1-2 kapsułki żelowe dziennie po posiłku lub według zaleceń.

 

 

Lecytyna Super Soya Lecithin 1200 -  1

Opakowanie: 100 kapsułek żelowych

Składnik aktywny/1 kapsułka żelowa:
Lecytyna sojowa – 1200 mg

Sposób użycia:1-2 kapsułki żelowe dziennie po posiłku lub według zaleceń.

 

 

Lecytyna Super Soya Lecithin 1200 250 kaps.  1

Opakowanie: 250 kapsułek żelowych

Składnik aktywny/1 kapsułka żelowa:
Lecytyna sojowa – 1200 mg

Sposób użycia:1-2 kapsułki żelowe dziennie po posiłku lub według zaleceń.

 

 




1Moje doświadczenia z preparatami CV

     Wśród szerokiej gamy produktów oferowanych w Sieci CV trudno nazwać któryś mniej wartościowym. Moim ulubionym produktem jest Super Soya Lecithin 1200. Jako kryterium wyboru posłużyła mi uniwersalność tego preparatu, pracującego jako stabilizator błon biologicznych i przywracającego równowagę całemu organizmowi. Lecytyna zwiększa aktywność pewnych mózgowych neuroprzekaźników, które przenoszą informacje z jednej komórki nerwowej do innej, tym samym pomaga zwalczać stres i utrzymać procesy myślowe na wyższych poziomach. Zawdzięczamy jej dobrą pamięć, odporność na stres i komfort psychiczny.
Osoby starsze, cierpiące na bezsenność, obniżenie sprawności organizmu, stany nerwicowe, depresje, ból w stawach, mogą wzmocnić się lecytyną, która zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki: cholinę i inozytol. Ich braki w organizmie powodują nasilenie się tych dolegliwości. W połączeniu z właściwą dietą, normalizuje stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zapobiegając odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Lecytyna nadaje zdrowy połysk włosom i zapobiega ich wypadaniu, zwiększa przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co ma związek z urodą i systemem odpornościowym.
Nie poznano żadnych działań ubocznych lecytyny - tak więc jest bezpieczna dla wszystkich. Nie powinni zapominać o niej zarówno odchudzający się, jak i smakosze. Polepsza i przyspiesza procesy trawienne, dlatego jest godna polecenia, gdy nie odmawiamy sobie obfitych i urozmaiconych potraw. Jako lekarz stosujący terapie naturalne, chętnie polecam w swojej praktyce preparaty CF/CV i stwierdzam, że doskonale sprawdza się ich skuteczność. Lecytynę wielokrotnie wypróbowałam w leczeniu kamicy żółciowej. Ostatnio pacjentce, ze stwierdzonym przy pomocy badania USG kamieniem żółciowym, zaleciłam lucernę, lecytynę i dietę dostosowaną do grupy krwi na okres 3 miesięcy. Już po 2 miesiącach stan chorej zdecydowanie się poprawił. Proponowana wcześniej operacja nie była potrzebna, ponieważ badanie wykazało brak złogów, a stan woreczka żółciowego uległ wyraźnej zmianie. Lecytyna okazała się równie skuteczna w leczeniu skurczów mięśni i drgań powiek, tzw. tików. Ponadto zaobserwowałam znakomite efekty w poprawie koncentracji u dzieci o spowolnionym rozwoju. Świetne rezultaty uzyskuję również w przypadkach owrzodzeń podudzi, które występuje jako powikłanie żylaków.
Wraz z cynkiem, który aktywizuje procesy regeneracji skóry i lucerną, która działa jako antykoagulant stwarzają warunki do szybkiego gojenia, wcześniej nie gojących się ran. Z uwagi na wyjątkowo szeroki zakres działania lecytyny zachęcam wszystkich, aby na stałe włączyli ją do swojej diety.

Dobra pamięć i opanowanie podczas stresu to dla każdego, niezależnie od wieku, duży komfort psychiczny. Chcąc zachować w takich sytuacjach dobrą formę, musimy stale wyrównywać straty energii, co pozwoli nam zregenerować utracone siły. Zdrowa dieta, efektywny odpoczynek, uprawianie sportów to sposób na zdrowe ciało i zdrowy duch. Nie należy jednak zapominać o korzystnych właściwościach roślin leczniczych. Wprawdzie nie poznano wszystkich dróg, jakimi zioła wzmagają potencjał psychiczny organizmu, ale wiadomo, że zwiększają one aktywność pewnych mózgowych neuroprzekaźników, tzn. związków, które przenoszą informacje z jednej komórki nerwowej do innej. Udowodniono również, że niektóre z nich poprawiają wykorzystanie tlenu w komórkach, co pozwala organizmowi skuteczniej gospodarować energią w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego. Na całym świecie ludzie poznali już dobroczynną moc działania guarany (Paullinia cupana), miłorzębu japońskiego (Ginkgo biloba)czy lecytyny sojowej.

 

 

Czy można poprawić naszą pamięć

Guarana jest jedną z najbardziej popularnych roślin leczniczych w Brazylii i Urugwaju. Współczesne badania potwierdzają, że świetnie poprawia refleks organizmu na różne bodźce, zapobiega uczuciu zmęczenia, zwłaszcza w okresie wytężonej aktywności umysłowej i konieczności maksymalnej koncentracji, polepsza także odbiór wrażeń i ich kojarzenie. Wspólnie z pozostałymi składnikami Driverade pozwala zachować pełną sprawność organizmu, co daje nam gwarancję bezpieczeństwa, zwłaszcza w nieprzewidzianych sytuacjach.
By mózg funkcjonował efektywnie, wymaga 1/5 całego rozprowadzanego przez krew tlenu. Jeżeli go nie dostaje obniża się zdolność kojarzenia. Liczne badania wykazały, że miłorząb japoński nie tylko zwiększa zdolność mózgu do wykorzystywania całego dostępnego tlenu, ale także bezpośrednio stymuluje te obszary układu nerwowego, które są odpowiedzialne za pamięć. Pomaga ludziom, zwłaszcza po sześćdziesiątym roku życia, poczuć się bardziej żywotnymi, sprawniejszymi, samodzielnymi i mniej przygnębionymi. Efekty są już widoczne po 1 - 2 miesiącach kuracji. Można dostrzec znaczną poprawę pamięci chwilowej oraz szybkości przyswajania informacji i reakcji na nią. W preparacie Protect 4 Life, oprócz Ginkgo biloba, znajdziemy zestaw antyoksydantów, wzmacniający mechanizmy obronne organizmu.
Lecytyna jest substancją pozyskiwaną z soi. Zawiera aktywne, niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu składniki, takie jak: cholina, inozytol, połączenia fosforanowe. Jest szczególnie pomocna przy obniżonej zdolności koncentracji, zmniejszeniu sprawności psychicznej i fizycznej oraz w sytuacjach stresowych. Osoby starsze, cierpiące na naturalne obniżenie sprawnożci organizmu, również mogą wzmocnić się lecytyną, która niweluje chroniczne przemęczenie, stany nerwicowe, bezsenność i wrażliwość na ból. Nie poznano żadnych działań ubocznych lecytyny, tak więc jest bezpieczna dla wszystkich. Skoncentrowane dawki lecytyny można dostosować indywidualnie, biorąc pod uwagę tryb życia i narażenie na sytuacje stresowe, w których nieodzowna jest dobra pamięć, koncentracja uwagi i szybkość myślenia.

                                          Wioletta Wierzchołowska mgr żywienia człowieka

 


 

Lecytyna

    Lecytyna jest związkiem produkowanym przez wątrobę. Jej nazwa pochodzi od greckiej nazwy żółtka jaja (po grecku: llecithos) i została nadana w 1850 r. przez jej odkrywcę - Francuza, Maurice Gobleya. Stało się tak, gdyż po raz pierwszy lecytynę wyizolowano z żółtka jaja. Lecytyna należy do lipidów, a konkretnie do fosfolipidów, które stanowią składnik każdej komórki, będąc "cegiełkami" ścian komórkowych. Do ich zadań należy filtrowanie składników odżywczych i końcowych produktów przemiany materii, prowadzenie wymiany jonowej oraz regulacja ciśnienia komórkowego. Aż 25% suchej masy mózgu składa się z fosfolipidów, ale równie wysoka jest ich zawartość w wątrobie oraz w mięśniach. W przypadku wysokich wartości cholesterolu LDL, lecytyna jest w stanie skutecznie obniżyć ten poziom. Dzienna dawka 2 gramów może znormalizować zakłócone proporcje cholesterolu LDL i HDL. Dzięki właściwościom emulgującym, może zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych. Według wstępnych badań, w przypadku niektórych chorób, wysokie dawki lecytyny mogą pomóc w ich leczeniu lub łagodzeniu skutków ubocznych niektórych leków. Istnieją dowody na to, że u pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane, lecytyna potrafi zahamować wypłukiwanie się fosfolipidów z osłonek włókien nerwowych, opóźniając lub zatrzymując rozwój tej choroby. Do czasu odkrycia soi - doskonałego źródła lecytyny - głównym produktem, z którego ją otrzymywano było jajko. Lecytyna sojowa zawiera ponadto wiele dodatkowych składników, pozytywnie działających na ludzki organizm.

    80% znajdującego się w organizmie cholesterolu jest produkowane przez wątrobę, a jedynie 20% pochodzi z naszego pożywienia. Cholesterol pochodzenia endogennego znajduje się w mózgu, nerwach, krwi i żółci, pełniąc wiele ważnych funkcji. Cholesterol jest transportowany wraz z prądem krwi po całym organizmie przy udziale specjalnych białek. Taki związek nazywany jest lipoproteiną LDL (Low Density Lipoprotein - zwanym też "złym cholesterolem"). Komórki wykorzystują cholesterol tylko w ilości potrzebnej im do prawidłowego funkcjonowania. Pozostała ilość LDL nadal krąży we krwi, do momentu, aż inna lipoproteina nie wychwyci cholesterolu i nie odtransportuje go z powrotem do wątroby. Związek, za pośrednictwem którego nadmiar cholesterolu wraca do wątroby, nazywa się HDL (High Density Lipoprotein - zwany też "dobrym cholesterolem"). Dopóki organizm dysponuje wystarczającą ilością HDL i dopóki nie ma zbyt dużo "niepotrzebnego" cholesterolu do zebrania, proces ten pozostaje w równowadze. Całkowity poziom cholesterolu we krwi nie powinien przekroczyć 200 mg%, gdyż powyżej tej wartości znacznie wzrasta niebezpieczeństwo powstania zawału serca. Jeżeli poziom HDL spadnie poniżej 35 mg%, ryzyko wystąpienia zawału rośnie. Prawidłowe wartości HDL wynoszą: 45-50 mg% u mężczyzn i 55-60 mg% u kobiet.

    CF Europe