Dla lepszego trawienia, zaparcia i nie tylko

AC-Zymes na trawienie Meal Time na trawienie Nopalin na trawienie Digestive Enzymes na trawienie ProbioBalance | na trawienie Pure Inulin - Nowość


AC-ZYMES - zdrowe jelita

1

Pamiętaj : Zdrowie zaczyna się w jelitach

choroby jelit, złe trawienieac-zymes - Stosowany w następujących obszarach:

  • zachowanie normalnej flory jelit,
  • zapobieganie lub leczenie biegunek, które mogą towarzyszyć terapii antybiotykowej,
  • profilaktyka nawracających infekcji dróg moczowych,
  • obniżenie poziomu cholesterolu w osoczu,
  • wzmacnianie systemu immunologicznego,
  • zapobieganie i leczenie grzybicy pochwy,
  • wspieranie funkcji odtruwających wątroby
  • eliminacja substancji szkodliwych dostających się do przewodu pokarmowego,
  • leczenie zaburzonych procesów trawienia, zwłaszcza cukru mlekowego,
  • przewlekłe choroby dermatologiczne
  • Alergie
  • zaburzona praca jelit,
  • łagodzenie objawów menopauzy.
  • Radio i chemioterapia
  • Stosowanie leków

W przewodzie pokarmowym bytuje duża grupa bakterii, w ilości dziesięciokrotnie większej niż wynosi liczba komórek ludzkiego organizmu. Obecność„przyjaznych" bakterii, przywartych do nabłonka jelit w istotny sposób decyduje o stanie zdrowia człowieka.
Jak wykazały liczne badania naukowe, Lactobacillus acidophilus hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów, głównie poprzez wytworzenie kwaśnego środowiska, produkcję związków o działaniu antybiotycznym czy konkurencję z innymi patogenami o substancje odżywcze. Niewłaściwa dieta, długotrwały stres, radioterapia, zabiegi operacyjne w obrębie przewodu pokarmowego, stany zapalne jelit, leki, zwłaszcza antybiotyki,  środki przeczyszczające, chemioterapia - to tylko niektóre czynniki mogące zaburzyć w miarę stabilny skład flory jelitowej. Jej zniszczenie wywołuje zaburzenie równowagi w całym  jelitowym ekosystemie, co sprawia, ze patogenno bakterie mogą kolonizować przewód pokarmowy, wywołując choroby. Zmiana składu flory jelitowej wpływa także na aktywność pewnych enzymów i w efekcie, po długim okresie czasu, może zwiększyć ryzyko nowotworów jelit.
Pałeczki kwasu mlekowego odgrywają istotną rolę w procesie trawienia pokarmu. Zwiększają biodostępnosc białek, tłuszczów oraz niektórych składników mineralnych: miedzi, wapnia, żelaza, cynku, manganu. Posiadają także zdolność syntetyzowania pewnych witamin z grupy B (m.in. niacyny, tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego). Mają zdolność rozkładania laktazy, tak więc odpowiednia ich podaż może złagodzić nieprzyjemne objawy związane z nietolerancją cukru mlecznego: wzdęć, zwiększonego oddawania gazów czy biegunek po spożyciu mlecznych produktów.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi, prawdopodobnie poprzez hamowanie wchłaniania cholesterolu na poziomie przewodu pokarmowego.
Nowe badania wykazują, że pałeczki Lactobacillus acidophilus utrzymują w dobrej formie układ immunologiczny: wzmagają aktywność komórek odpornościowych, tzw.„naturalnych zabójców" oraz nasilają produkcję przeciwciał. Są stosowane w profilaktyce tzw. biegunek podróżnych, w biegunkach poantybiotykowych czy zakaźnych wywołanych przez różne bakterie i wirusy. Są również skuteczne w normalizacji zaburzeń pracy jelit u starszych osób oraz w przebiegu chorób wątroby.
Nauka nie zna żadnej odmiany tej bakterii, która byłaby szkodliwa dla ludzkiego organizmu.

Skład: AC-Zymes  - 

Żywe kultury bakterii Lactobacillus acidophilus........... 2 miliardy

Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie między posiłkami

Zawartość: 100 kapsułek

1

 

 


Lekarze radzą :

Po konsultacji lekarskiej mojej pięcioletniej córce zalecono przyjmowanie preparatu AC-Zymes. Niestety, nie jest w stanie go połknąć. Każda próba zażycia kapsułki kończy się płaczem. Czy oznacza to, że muszę zrezygnować z tego produktu?

Wiele preparatów CF występuje w postaci kapsułek, co daje nam gwarancję ich wysokiej skuteczności, np.: dzięki specjalnie zbudowanej kapsułce AC-Zymes, zawarte w niej dobroczynne bakterie bezpiecznie przenikają przez kwaśne środowisko żołądka i -wciąż aktywne - działają korzystnie w jelitach. Przyjęcie preparatu bez osłony żelatynowej sprawi, że część "przyjaznej mikroflory" nie pokona bariery, jaką stanowi bakteriobójczo działający kwas solny. Jeżeli ktoś nie jest w stanie połknąć kapsułki w całości, nie musi jednak od razu rezygnować z tego produktu - lepiej dostarczyć organizmowi mniejszą ilość pożytecznych bakterii niż wcale ich nie dostarczać. Proponuję wysypać zawartość kapsułki AC-Zymes do niewielkiej ilości letniej wody lub mleka, odczekać parę minut i następnie wypić. Może takim sposobem uda się Pani przemycić w ulubionym napoju dziecka niezbędną dawkę przyjaznych bakterii.

dr Małgorzata Miktus

 


 

AC-Zymes niezbędny element domowej apteczki

Normalna flora jelit składa się z ponad 400 rodzajów bakterii, ale najbardziej znany z nich to Lactobacillus acidophilus. W naturalnych warunkach w organizmie ludzkim ochronna flora jelitowa nie potrzebuje uzupełniania. Jednak współczesny styl życia w znacznym stopniu różni się od sposobu życia naszych przodków, co negatywnie wpływa na stan flory jelit. Tak więc, jeśli chcemy zachować lub powrócić do zdrowia, musimy przywrócić jej optymalny skład poprzez stosowanie odpowiedniej diety i suplementów odżywczych. Bakterie Lactobacillus acidophilus są niezwykle wrażliwe na różne czynniki, jak np. zbyt dużo przypraw w potrawach, palenie tytoniu, picie mocnego alkoholu, stres umysłowy lub fizyczny. Ich liczebność może również zmniejszyć się wskutek rozmaitych chorób lub leczenia farmaceutykami, np. antybiotykami. Ta pożyteczna bakteria przejawia swoje pozytywne działanie w następujących obszarach:

  • zachowanie normalnej flory jelit,
  • zapobieganie lub leczenie biegunek, które mogą towarzyszyć terapii antybiotykowej,
  • profilaktyka nawracających infekcji dróg moczowych,
  • obniżenie poziomu cholesterolu w osoczu,
  • wzmacnianie systemu immunologicznego,
  • zapobieganie i leczenie grzybicy pochwy,
  • wspieranie funkcji odtruwających wątroby
  • eliminacja substancji szkodliwych dostających się do przewodu pokarmowego,
  • leczenie zaburzonych procesów trawienia, zwłaszcza cukru mlekowego,
  • przewlekłe choroby dermatologiczne,
  • zaburzona praca jelit,
  • łagodzenie objawów menopauzy.

Doskonały sposób uzupełnienia Acidophilusa oferuje produkt, dostępny w sieci CaliVita® International, o nazwie AC-Zymes, którego każda kapsułka zawiera 2 miliardy aktywnych Lactobacillus acidophilus. AC-Zymes to niezbędny element domowej apteczki, z którego w razie potrzeby mogą skorzystać wszyscy członkowie rodziny, nawet dzieci (w dawce proporcjonalnej do masy ciała). Jeżeli małe dziecko nie potrafi połknąć kapsułki, można ją otworzyć i wsypać zawartość do łyżeczki jogurtu. W przypadku dzieci należy zwracać szczególną uwagę na przywrócenie normalnej flory jelit - jej niedobór pogarsza przyswajanie składników odżywczych, co może wpływać na dalszy rozwój dziecka.

dr Edit Varga
Budapeszt

 


 

Grzybica - cichy wróg

Okres letni to czas zwiększonego ryzyka zachorowania na grzybicę. Ciepłe i wilgotne powietrze stwarza doskonałe warunki do jej rozwoju. Zwykle źródłem zakażenia stają się publiczne baseny, siłownie, ośrodki sportowe, hotelowe prysznice i wykładziny, pomosty czy nadmorskie mola. Za tę chorobę odpowiedzialne są liczne gatunki grzybów zwane antropofilnymi - "człekolubnymi". Niektóre z nich zamieszkują w zakamarkach naszej skóry, przez lata nie czyniąc nam szkody, ponieważ trzyma je w ryzach naturalna flora bakteryjna naszego ciała. Inne żyją poza organizmem, gotowe wykorzystać każdą okazję, by zasiedlić nasz organizm. Choroba ta może pojawić się na różnych częściach ciała. Najczęściej zajmuje jego zewnętrzne części: skórę, paznokcie, włosy. U osób z obniżoną odpornością, np. w przebiegu różnych chorób lub w przypadku zażywania niektórych leków, może pojawić się również grzybica narządowa (m. in. płuc, wątroby, nerek). Do zakażeń grzybiczych usposabiają takie choroby jak cukrzyca, nowotwory, dysbakterioza po długotrwałej terapii antybiotykami, kortykosterydami czy innymi środkami niekorzystnie wpływającymi na układ immunologiczny. Najczęstszą postacią tej choroby jest grzybica międzypalcowa stóp. Skóra w tych miejscach staje się zaczerwieniona i popękana, o zmacerowanym naskórku. Zakazić można się poprzez używanie wspólnego obuwia, ręczników, korzystanie z publicznych łaźni. Zbyt częste stosowanie mydła o nieodpowiednim, zasadowym PH może osłabić naturalne bariery ochronne skóry, co czyni ją bardziej podatną na infekcje. Często zakażania grzybicze przenoszą się ze skóry na płytki paznokciowe, powodując rozwój grzybicy paznokci. Paznokcie stają się wtedy żółte lub brunatne, zgrubiałe, łamliwe, popękane.

Grzybica dotyka ludzi na całym świecie, a jej zasięg stale się powiększa. Według przeprowadzonych pod koniec lat 80 tych ogólnoeuropejskich badań schorzeń stóp ustalono, że na grzybicę międzypalcową cierpi ok. 42% badanych Polaków, zaś 21% dotkniętych jest grzybicą paznokci. Polska znalazła się na 4 miejscu pod względem częstości występowania grzybic, po Rosji, Węgrzech, Czechach. Jak już wcześniej wspomniano, brak odporności organizmu, nadmiar antybiotyków, leków steroidowych, sprzyja rozwojowi infekcji grzybiczych. Gdy stosowanie antybiotyków jest niezbędne, wskazane jest przyjmowanie środków, które zmniejszą ich negatywny wpływ na organizm.

Jednym z takich preparatów jest AC - Zymes.

Zawiera on dobroczynne bakterie Lactobacillus acidophilus pomocne w leczeniu zakażeń grzybiczych. Codzienne przyjmowanie preparatu przez okres 2 -3 miesięcy poprawi naszą odporność. Wzmocnienie działania bakterii Acidophilus zapewni preparat Green Care, który zawiera m. in. lucernę siewną, bogatą w substancje przeciwgrzybiczne. W profilaktyce grzybicy bardzo ważne jest także prawidłowe odżywianie. Odpowiednio zbilansowana dieta wzbogacona w czosnek ( Garlic Caps with Extra Parsley), mleczko pszczele ( Bee Power) i preparat witaminowo -mineralny (Vital) wzmocni naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu w walce z zakażeniami.

Pamiętajmy, że grzybica ma skłonność do nawrotów, jest oporna na leczenie, dlatego wystrzegajmy się miejsc i sytuacji, w której grozi nam zakażenie. Nie zapominajmy o suplementach odżywczych, które wzmocnią nasz system immunologiczny. Lepiej zapobiegać niż leczyć!

Lek. med. Mariola Zawadzka

 

 


Z mojej praktyki lekarskiej

Na przekór niestrawności. . .

1Wiele osób, szczególnie starszych, ma problemy z trawieniem, które objawiają się zgagą, gazami, wzdęciami, zaparciem lub biegunką. Przyczyną jest nieprawidłowe wydzielanie soków trawiennych, enzymów, a także niemożność odpowiedniego żucia pokarmów. Prowadzi to do upośledzenia trawienia i wchłaniania składników pokarmowych, co objawia się osłabieniem, złym samopoczuciem, utratą masy ciała i zaburzeniami odporności. Przy problemach trawiennych wskazane jest uzupełnianie niedoboru enzymów, dlatego często w swojej praktyce, szczególnie osobom starszym, zalecam Meal Time - preparat zawierający roślinny enzym papainę, która działa podobnie jak pepsyna trawiąca białko.
Oto przykład - pacjentka lat 72, z grupą krwi AB, odżywiająca się typowo (pieczywo, ziemniaki, tłuszcze, słodycze, mięso, mało warzyw i owoców) zgłosiła się do mnie z powodu następujących dolegliwości: złe samopoczucie, odbijanie, wzdęcia, zaparcia, bóle w prawym pod żebrzu. Wyniki badań wskazywały na niedobór soku żołądkowego, stłuszczenie wątroby i zaburzenia flory bakteryjnej jelit. Zaleciłam zmianę sposobu od żywienia, Vital AB, Meal Time, AC Zymes.
Po 6 tygodniach pacjentka stwierdziła poprawę samopoczucia i znaczne zmniejszenie wcześniejszych dolegliwości. Pacjenci stosujący Meal Time mają znacznie mniej nieprzyjemnych objawów po posiłkach, czują się lepiej, są aktywniejsi.

lek. med. Maria Sikora
internista, spec. medycyny prewencyjnej
Warszawa

 


 

Pożyteczne bakterie...

1Powszechnie wiadomo, że podstawowym źródłem pożytecznych bakterii Acidophilus w naszej diecie są fermentowane napoje mleczne (jogurty, kefiry, zsiadłe" mleko). Jednak w mojej praktyce lekarskiej często spotykam się z twierdzeniem, że "mleko jest dobre, ale... dla dzieci". Weryfikując dietę tych osób, okazuje się, że jest ona "urozmaicona", ale w różnego rodzaju mięsa i wędliny. Nie strawione resztki białek, pozostając dłuższy czas w jelitach, są doskonałą pożywką dla bakterii gnilnych i innych chorobotwórczych mikroorganizmów. Te z kolei, w swoim procesie rozwoju wytwarzają toksyny, szczególnie drażniące ściany jelita. A to już pierwszy krok w kierunku zmian nowotworowych. To prawdopodobnie stosowana przez większość panów dieta predysponuje ich do większej niż panie zachorowalności na nowotwory jelita grubego.
Nie oznacza to, że preparat AC-Zymes, zawierający pałeczki kwasu mlekowego, polecam tylko mężczyznom. Praktycznie mógłbym go zalecić każdemu z moich pacjentów, ponieważ Lactobacillus acidophilus to siła, która ochroni nas przed wieloma dolegliwościami.

lek. med. Grzegorz Furtak
internista
Kraków

UKŁAD TRAWIENNY

Często narzekamy na pojedyncze jego "odcinki", nie biorąc pod uwagę faktu, że nasz układ trawienny to precyzyjnie skonstruowana "maszyna" do rozkładania i wchłaniania tego, co włożymy do ust.
A od ust właśnie wszystko się zaczyna. A właściwie od nosa i oczu. Widząc apetycznie wyglądające danie i czując jej zapach, do mózgu płynie informacja, że "oto podano do stołu". Nasze ślinianki zaczynają produkować większe ilości śliny, co nie jest bez znaczenia, bo ślina zwilża pokarmy, ułatwia ich rozdrobnienie oraz zawiera enzymy, rozpoczynające trawienie węglowodanów. Na tym etapie trawienia niezwykle ważne jest dokładne rozdrobnienie pokarmu. Nie warto więc spieszyć się i połykać dużych, nie pogryzionych dokładnie kęsów, gdyż w ten sposób możemy nabawić się tylko tzw. kłucia w dołku.

nadwrażliwość jelit

Najczęstszą przyczyną takich nieprzyjemnych skurczów jest "praca" żołądka, który stara się poradzić sobie z dużym kawałkiem pożywienia. Warto również wiedzieć, że przy dokładnym żuciu zjemy mniejszą porcję, co nie jest bez znaczenia, gdy dbamy o linię.
Żołądek jest "stacją", w której spożyty pokarm zatrzymuje się na nieco dłużej. To tu kontynuowany jest rozkład węglowodanów oraz rozpoczyna się trawienie białek. Żołądek wydziela w ciągu doby ok. 2,5l soków żołądkowych, podczas gdy cały układ pokarmowy produkuje go nawet do 9 l/dobę. Wraz z wiekiem, procesy trawienia ulegają spowolnieniu. Pojawiają się również problemy z trawieniem niektórych pokarmów, np. mięsa, co najczęściej spowodowane jest produkcją niedostatecznej ilości odpowiednich enzymów. Wyjściem z tej sytuacji jest dostarczanie ich z zewnątrz w postaci gotowych preparatów. Najczęściej lekarze proponują enzymy pochodzenia zwierzęcego, co u wielu z nas wywołuje wstręt lub niepożądane objawy uboczne. Na szczęście świat flory ma dla nas alternatywę w postaci enzymów zawartych w niektórych roślinach, np. papai. Jej owoc zawiera liczne enzymy trawienne, wśród których najważniejsza jest papaina, ułatwiająca trawienie białek, stąd też nazywana jest roślinną pepsyną (Meal Time).
Befsztyki, kotlety i zrazy potrafią czasami zalegać w żołądku długie godziny, wywołując nieprzyjemne objawy. W przypadku niektórych osób stan taki powtarza się po każdym mięsnym posiłku. Włączenie do diety wyciągu enzymów papai usatysfakcjonuje więc każdego wielbiciela mięs.
Po obróbce enzymatycznej, pokarmy z żołądka przesuwają się do jelita cienkiego. To tu następuje główny etap trawienia, a w dalszej części jelita - wchłanianie już rozłożonych substancji. Powierzchnia jelita cienkiego dochodzi do 200 metrów kwadratowych! Zakończona milionami mikrokosmków wchłania wodę, produkty rozkładu białek, tłuszczów i węglowodanów oraz witaminy i składniki mineralne. Niestrawione resztki pokarmów trafiają do jelita grubego. Ta część przewodu pokarmowego stwarza bardzo korzystne warunki do rozwoju flory bakteryjnej, zarówno tej pożytecznej, jak i chorobotwórczej. Tylko przewaga tych pierwszych może utrzymać w zdrowiu nasze jelita. Jednakże ich żywot w jelitach jest bardzo krótki (do 10 dni). Muszą być więc systematyczne dostarczane z zewnątrz z pożywieniem lub w postaci gotowych preparatów (AC--Zymes). Jeśli bowiem nie będzie ich w jelicie dostatecznie dużo, natychmiast rozmnożą się bakterie gnilne i grzyby, powodując nieprzyjemne objawy. Nauka nie zna żadnej odmiany bakterii Acidophilus, która byłaby szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Oprócz wielu innych zalet, pałeczki kwasu mlekowego zapobiegają powstawaniu szkodliwych toksyn w jelitach i przyspieszając wypróżnianie, utrzymują je w czystości. Stąd też ich niezbędna rola w profilaktyce nowotworów jelita grubego, którego najczęstszą przyczyną jest długotrwałe zaleganie nie strawionych resztek w końcowym odcinku przewodu pokarmowego. Paradoksalnie, Acidophilus likwiduje nieprzyjemny zapach z ust, wywołany procesami gnilnymi w jelitach.

Anita Widawska
mgr żywienia człowieka

 

Twoje zdrowie w Twoich rękach !